Stilladserings- idekatalog
Velkommen til stilladseringskataloget fyldt med ideer til, hvilke overvejelser du kan gøre dig under stilladsering af dit kommende litteraturforløb! Ideerne er opdelt efter makro-, meso- og mikroniveau, så det tydeliggøres, at stilladsering gør sig gældende i alle tre faser. Du kan også benytte kataloget til at blive bevidst om, hvordan du bedst kan stilladsere din elev i en konkret opgaveløsning.
Makrostilladsering
Planlægning og struktur
Formål: At skabe klare rammer og mål for undervisningen, så eleverne forstår, hvad de skal lære, og hvorfor.
Mesostilladsering
Aktiv støtte under undervisningen
Mikrostilladsering
Individuel støtte og feedback
Formål: At støtte eleverne løbende og tilpasse hjælp i den øjeblikkelige læringssituation
Idekatalog
Læringsmålsskabelon: Planlæg et forløb med udgangspunkt i Fælles Mål og differentiering
Fx: "Eleverne skal efter endt forløb kunne forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur"
At tage højde for differentiering i opsætning af mål kunne indebære, at man opstiller forskellige og tilpasset mål, eksempelvis:
'Stærke elever analyserer symbolik' mens
- 'Elever med støtte fokuserer på handlingens hovedtræk'
Aktivering af forhåndsviden: for at forberede eleven på teksten. Du kan eksempelvis indlede undervisningsforløbet med afholdelse af følgende:
- brainstorm om emnet og/eller
- tematiske diskussioner
Idekatalog
Samtaleark: Spørgsmål og emner, som tages op på klassen i fællesskab
Eksempelvis: "Er Simon ond, når han ønsker sin tvillingebror væk?"
Gruppeopgaver: hvor eleverne analyserer forskellige aspekter af teksten, fx karakterer, temaer eller plot
Integeret multimodalitet: Kan rumme aktiviteter som:
- Kreative opgaver: ideer til, hvordan eleverne kan lave egne videoer, podcasts eller tegneserier baseret på det litterære værk
Din rolle: Her kan du med fordel bruge stilladseringsprincippet: demonstrering og forevise for eleven, hvordan du tænker, at den pågældende opgave kan løses.
Idekatalog
Feedbackskabelon til eleverne: kan indeholde spørgsmål som:
- 'Hvad har du lært i dag?'
- 'Hvad var svært, og hvorfor?'
Din rolle: Denne del fokuserer meget på, at du som lærer kan udøve frustrationskontrol, og hjælpe eleverne med at holde motivationen og gejsten oppe, når en opgave er svær. Dette kan eksempelvis bestå i at differentiere opgaven, så eleven får mulighed for at mestre opgaven.

Andre perspektiver - stilladserende undervisning i form af det flerstemmige klasserum
Et andet interessant take på, hvordan man kan implementere undervisning med elementer af stilladsering, er Olga Dystes belysning af det flerstemmige klasserum. Her benævnes vigtigheden af, at eleven er afhængig af den støtte, som det sociale miljø i klassen kan bibringe. Omdrejningspunktet for at sikre optimale betingelser for læring er et flerstemmigt klasserum, hvor autentiske spørgsmål kan åbne verden for eleverne. (Brodersen & Gissel, 2015, s. 205-206).
Konkret ift. Idekataloget kan eksplorative spørgsmål med fordel benyttes til at gøre teksten tilgængelig for eleven. I 'Skæbnemageren' kan dette bestå i, at læreren stiller sig nysgerrigt overfor, hvad eleverne associerer med det at være ond, og kan dermed være med til at bidrage til, at aktivere deres forforståelse inden påbegyndt læsning.